В Георги Дамяново обсъдиха проблемите с водата

В Георги Дамяново обсъдиха проблемите с водата Множество проблеми, свързани с качеството и количеството на водата в територията на община Георги Дамяново, наложиха работна среща с участието на областния управител Валери Димитров. Срещата се състоя по инициатива на местната власт и се проведе на място, заедно със служители на Асоциацията по Водоснабдяване и канализация (АВиК) към Областна администрация – Монтана, управителя на ВиК – Монтана инж. Валери Иванов и служители в дружеството.
По отношение на дебита са засегнати най-вече селата Видлица и Чемиш. Предложението на кмета Нина Петкова е към водоизточника във Видлица да бъде изградена помпа, с цел увеличаване на налягането в Чемиш.
Лошото качество на водата касае Георги Дамяново и Меляне. Районът е водосбор и при по-обилни валежи е с голяма мътност. Допълнителен фактор за увеличаването й е липсата на естествен филтър, който се осигурява от дърветата, отбелязаха участниците в срещата.Според инж. Параскев Торбов от АВиК ефективното решение е чрез съоръжения, подобни на пречиствателна станция, за които ще се използва пясък. Вариант е и сондаж за изкарване на подземните води, които са по-чисти. Възобновяването на водопровода от Дълги Дел на тоя етап не е възможно поради съдържанието на арсен.
04.09.2022, 13:31 часа
638 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha