Предстои разхлабване на ограниченията за сезонните работници във Великобритания

Предстои разхлабване на ограниченията за сезонните работници във Великобритания Премиерът на Великобритания Лиз Тръс ще предприеме голям преглед на системата за издаване на визи на страната, за да се справи с острия недостиг на работна ръка в ключови индустрии.
Това ще даде възможност на много българи да заемат много от свободните работни места в различни индустрии. Правителството на Лиз Тръс се готви да вдигне ограниченията върху броя на чуждестранните служители, работещи в сезонното земеделие във Великобритания до възможността да работят висококвалифицирани IT специалисти със специални визи. 
Визовата програма, която беше въведена, за да се запълнят празнините в работната сила в земеделието, позволява издаването на 38 хил. визи на земеделски работници, но секторът предупреди, че това не е достатъчно за справяне с острия недостиг на работна ръка.
Прегледът може също да разхлаби изискването за владеене на английски език в някои сектори, за да могат повече чуждестранни служители да влизат в страната.
В по-дългосрочен план на мигрантите няма да се налага да отговарят на прага от 35 800 паунда за изисквана заплата за установяване в Обединеното кралство след пет години.
Списъкът с дефицитни професии, който се очаква да бъде изготвен ще даде възможност да се  запълни недостигът на работна ръка в някои индустрии, задълбочен от Brexit и пандемията от COVID-19.
Стечението на обстоятелствата остави цели сектори на икономиката без служители и предизвика редица кризи. От кризата с недостиг на гориво по бензиностанциите, защото няма шофьори за цистерните, до недостиг на сезонни работници в земеделието, което доведе до сериозни проблеми с прибирането на реколтата. Очаква се мерките да бъдат конкретизирани до края на годината, а тогава ще се разбере какъв ще бъде ефектът върху българите, които искат да работят на Острова.
26.09.2022, 13:32 часа
436 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha