Арехеолози разкриват тайните на античната крепост "Бонония" във Видин

Арехеолози разкриват тайните на античната крепост "Бонония" във Видин Античната крепост "Бонония" във Видин разкрива част от тайните си в седмия археологически сезон. На терен вече близо месец работи екип от 20 души- 15 работници и петима археолози, каза ръководителят на екипа доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.
В екипа участват археолози от Регионалния исторически музей - Видин и студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Целта на археологическите проучвания, които ще продължат до края на октомври, е да се свържат частично проучените Кули 8 и 10, с неизследвани и непроучени площи между тях. Пластовете, които основно проучваме, са от ранно-римската епоха, но има и пластове от средновековната и османска епохи, каза Димитров.
За археолозите особен интерес представляват структурите, които се очаква да бъдат разкрити. На мястото, което проучват, се намират изключително добре запазените стени и зидове на антична Бонония, разположени на един голям общински парцел. Намерените до момента останки от крепостната стена на Бонония показват изключително добре запазени внушителни части от двете кули, които са с размери - по 22-23 метра вътрешен диаметър, десетоъгълни са и са разположени много близо една до друга. Установяваме към момента, че между тях има само 70 метра разстояние, което ни подсказва, че най-вероятно в тази зона, която проучваме между тях, е възможно да открием и проход, който да  свързва западната крепостна стена на Бонония и западна порта, която още не сме открили, каза още Здравко Димитров.
Находките, които намираме на обекта, датират от всички епохи, характерни за историята на Видин, т.е. от 1 до 21 век, ние работим и проучваме над 5 пласта история. Предполагаме, че тук може да открием и останки от някои сгради от Късната античност и от Средновековието, допълни археологът.
Още месец ще продължи проучването, в края на което ще бъде направена консервация на обекта. 
"Тази година работим на нов, непроучван досега сектор на крепостната западна стена на Бонония. Откриваме запазени зидове, които в края на това проучване ще бъдат от порядъка на 4- 5 метра височина - автентична запазена стена, ранно римски пластове. Зоната на крепостната стена на Бонония е запазена до височината на съвременния терен и то в един добър автентичен  вид. Реално очакваме да достигнем до дълбочина от 7 метра", допълни доц. Здравко Димитров.
До момента са открити и находки от много монети - от Римския период, Късната античност, Средновековието и Османския период. Сред тях има една златна монета от Османския период, когато е изградена крепостната стена „Калето“- първата половина на 18 в. Има и много керамика от Османската епоха и други по-интересни предмети, датирани от по- ранните периоди. Пластовете, които се проучват в момента, разкриват артефакти от периода 15-18 век от османския Видин, както и се откриват и предмети от по- ранни периоди, разказа археологът. 
Разкритията в антична Бонония са една великолепна възможност за проучване, експониране, реставриране и социализиране на обекта. Още повече, че той се намира в централната градска част на Видин, каза още доц. Димитров.
07.10.2022, 14:24 часа
641 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha