Пиесата "Варено жито" грабна голямата награда на театралния фестивал в Лом

Пиесата "Варено жито" грабна голямата награда на театралния фестивал в Лом Голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом на името на Кръстьо Пишурка беше присъдена на театралния състав при НЧ "Развитие 1928" от берковското село Замфирово. Тя бе връчена заради спектакъла "Варено жито" от Стоян Николов - Торлака. Режисьор на пиесата е Борислав Борисов. 
Втората награда за спектакъл отиде при театралите от Народно читалище "Христо Ботев 1884"-Ботевград за "Женско царство" от Ст. Л. Костов. 
Кметът на Лом д-р Георги Гаврилов връчи наградата на общината на Театрална работилница "Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт" при читалище "Николай Хайтов 1936" от София за спектакъла "Приятели завинаги", постановка Милена Видер:
"Искам да благодаря на всички, които поддържат духа и културата на град Лом. На тези, които я запазват и ще я предадат жива на идните поколения, защото тук традицията е жива и ще бъде жива", каза в поздравлението си кметът.
Младите театрали от формация "Октет" при СУ "Димитър Маринов" от Лом бяха отличени с първа награда на Обществен фонд-Лом за младежки спектакъл "Имаше някога 25 оловни войници" по Ханс Кристиян Андерсен. Режисьор на постановката е Лилия Богданова, която получи и наградата на Съюза на народните читалища за млад режисьор.
Наградата за режисура на името на Леонтина Ардити бе връчена на Симеон Викторов от театралния състав към софийското читалище "Природа и наука 1938" за постановката "Любовницата на мъжа ми" от Ана Петрова. Театралите от НЧ "Св.Св.Кирил и Методий"-Тополовград пък бяха отличени с наградата на публиката за спектакъла "Народен представител" от Бранислав Нушич. 
По време на церемонията бяха връчени награди за водещи и поддържащи мъжки и женски роли, за младежки роли и спектакъл. Фестивалните награди са осигурени от Община Лом, Обществен фонд Лом, Съюз на народните читалища.  
Театралният фестивал продължи една седмица и в него взеха участие състави от Златица, Кюстендил, София, Ботевград, Етрополе, Варна, Белене, Дебелец, Самоводене, Карлово, Гълъбово, Каварна, Ябланица, Нови Пазар, Тополовград, Сандански, Замфирово и Велико Търново, които представиха на сцената на Народно читалище "Постоянство" общо 25 спектакъла от български и чужди автори.
Председател на журито бе Гергана Пирозова – театровед и театрален критик, а членове - актьорите Васил Драганов и Юлиан Балахуров.
10.10.2022, 12:30 часа
843 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha