Момичета от Монтана взеха участие в национален еко форум /снимки/

Момичета от Монтана взеха участие в национален еко форум /снимки/ Изабел Спасова и Яна Христова от ПГПЧЕ „Петър Богдан”-Монтана заедно със студентката по право и бивша възпитаничка на езиковата гимназия Гена Филипова участваха в младежки еко-форум на Клуб на Лауреатите на национална награда за природозащита на името на Мими Праматарова. Той се проведе в рамките на кампанията „Политики за младежта в сферата на околната среда” на Министерство на околната среда и водите в Посетителския център на парка на Паничище.
Целта на обучението бе да събере част от Клуба на Лауреатите на национална награда за природозащита на името на Мими Праматарова.
Прекарвайки време заедно сред природата, те научиха повече за екологичните проблеми, които сериозно застрашават живота на Земята. Посланието към младежите бе да разпространят наученото до възможно най-широк кръг от хора, за да привлекат съмишленици в опазването на околната среда.
През първия ден от форума участниците присъстваха на презентация на бившия директор на Национален парк „Рила” Владимир Милушев за влиянието, което оказват промените в климата. След урока по фотография продължиха с разходка в местността до езерото Паничище и дискусии. Освен с презентации по теми, свързани с екологията и парка, форумът включваше и преход до първата хижа в България – „Скакавица“, както и до едноименния водопад. По време на изкачвнето участниците имаха възможност да видят част от наученото на живо и да се насладят на красивата природа. Форумът завърши с изготвянето на презентации по проблем, който бе пробудил най-много негодувание у лауреатите, и предлагането на идеи за неговото разрешаване.
Всяка година Националният доверителен фонд обявява литературен конкурс за Национална награда за природозащита, посветена на името на Мими Праматарова – утвърден природозащитник. Основната цел на организаторите е да даде поле за изява на младите хора и да пробуди у тях самосъзнанието, че грижата за планетата е ключът към опазването на живота върху нея. Няколко поредни години възпитаници на ПГПЧЕ „Петър Богдан“, насърчени от преподавателката по биология Диана Иванова, участват в конкурса и печелят награди.
25.10.2022, 09:31 часа
358 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha