Кузман Илиев: Компенсациите за ток и газ са временно решение

Кузман Илиев: Компенсациите за ток и газ са временно решение Енергийната ни сигурност изисква системни решения. Компенсациите за ток и газ са временно решение, с което си купуваме време, но не решаваме проблема. Това каза икономистът Кузман Илиев.
Това, че все още не е започнало обсъждането на бюджета, по думите му е добре. „Чисто политически това е въпрос на отговорност и когато се формира мнозинство, то трябва да поеме своите политики. От друга страна, бюджетът, който продължава от миналата година, със сигурност е по-консервативен. Той е по-стабилен и по-устойчив средносрочно и дългосрочно. не позволява България да задлъжнее Не позволява да вземем дълг, с който да плащаме текущи разходи, а не инвестиции", подчерта той.
Липсата на инвестиции води до все по-голямо задлъжняване. По думите му голямата опасност пред България е, че темповете, с които се случва задлъжняването са неустойчиви. „В един момент инвеститорите и пазарите казват „Вие май малко изпуснахте юздите и искаме от вас по-голяма доходност, за да ви финансираме". Разходите за финансиране на българската хазна нарастват с големи темпове и може да се окаже в един момент да нямаме кеш, с който да изплащаме плащания към жизненоважни системи и лихви, които България е натрупала във времето. А лихвите като дял от икономиката стават все по-големи", обясни Илиев.
България е във валутен борд и трябва да е много внимателна, за да не бъде застрашен той.
Според Илиев трябва баланс по отношение на харчовете в социалната сфера. „Не може да правиш обещания към невралгични социални групи, каквито са пенсионерите, без да си измислил икономически как да ги подплатиш", подчерта икономистът.
Ако не започнем да създаваме капацитет за производство на повече електроенергия, да си запазим въглищните централи, които поехме ангажимент да закрием, ако не започнем да работим за още един реактор в ядрената енергетика - компенсациите за електроенергия са нещо моментно и палеативно. „Те са възможни само, ако купуваш дълг. Реално купуваш време, а не решаваш проблема", посочи Илиев.
Идната зима може да бъде преодоляна без сътресения за икономиката и гражданите, ако има разум и диалог в следващия кабинет. Прогнозите му са, че следващата зима ще е по-тежка.
30.10.2022, 16:04 часа
626 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha