Евродепутат: Отлага се присъединяването ни към Шенген

Евродепутат: Отлага се присъединяването ни към Шенген Никой не може да даде прогноза кога ще бъде взето решението за присъединяването на страната ни към Шенген. По всяка вероятност ще има ново отлагане под предлог мигранския натиск.Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев пред Нова телевизия.
Според него някои се аргументират с това, че политическата ситуация в страната е нестабилна и няма правителство.
"Това не може да бъде аргумент. В Нидерландия причината да ни отказват членството е общественото мнение. За нас най-лошият сценарий е разделяне на страните в ЕС по темата с присъединяването ни в Шенген.
Актьорите се сменят, но се вижда, че има политическо нежелание в някои от страните да се присъединим към Шенген.
Досега смятахме, че само Нидерландия е проблемът. Сега се вижда, че и Австрия е против. Според тях причината е, че има по-висок миграционен натиск и аргументът им е външнополитически", обясни Ковачев, цитиран от "Банкер". В последните дни обаче стана ясно, че освен Виена и Амстердам, и Стокхолм е с резерви към София. 
Той опроверга твърденията, че присъединяването ни към Шенген ще отприщи по-сериозна бежанска вълна. Андрей Ковачев твърди, че това въобще не е така, тъй като отговорността по опазването на външните граници на ЕС е общосолидарна.
Според евродепутата с влизането в Шенген инвестиционният климат ще бъде подобрен и ще бъдем много по-привлекателна бизнес дестинация. По думите му Шенген би бил много голямо облекчение за българския бизнес заради липсата на транспортни формалности и премахването на границите.
21.11.2022, 14:06 часа
863 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha