Най-полезна е храната с телесна температура

Най-полезна е храната с телесна температура Съществува мнение, че горещата храна е по-здравословна от студената - затова тя трябва да бъде предпочитана на трапезата ни. Гастроентерологът и хепатолог Наталия Марченко развенча този мит в интервю за радио Sputnik.
Според лекаря температурата на ястието трябва да бъде съобразено с неговия състав: "Някои храни, когато са топли, имат различни органолептични свойства и са по-приемливи за консумация. По-специално, мазнините се усвояват по-добре от организма не в твърда (студена), а в омекотена (гореща) форма. Има някои храни, които не трябва да се нагряват априори. Не е необходимо често да се консумира топла храна, подчертава гастроентерологът. Най-добрият вариант е да се консумира храна със същата температура като тази на човешкото тяло”, напомня Марченко.
По-рано Ирина Писарева, диетолог и специалист по хранене, разказа кои напитки трябва да се пият по-често през студения сезон. Писарева препоръча лате с куркума и отвара от шипкови плодове. Първата напитка е на основата на куркума и кардамон. Експертът описва шипковата отвара като доста "мощен антиоксидант".
28.11.2022, 13:08 часа
552 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha