Разводът вече първо при медиатор, после в съда

Разводът вече първо при медиатор, после в съда Да се създадат съдебни центрове по медиация и въвеждането на задължителна медиация по определени граждански и търговски спорове, решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за медиацията, внесени от служебното правителство.
Целта на предложените промени е да се институционализират усилията за доброволно уреждане на спора, с оглед постигане на бързина чрез избягване на значително по-продължителната и сложна съдебна процедура.
Правосъдният министър Крум Зарков обясни, че медиацията е важна, за да намали натовареността съдилищата, а и за хората, защото е бързо и евтино разрешаване споровете
"През последните години населението намалява, но в същото време натовареността на съдилищата се увеличава", коментира той.
Зарков посочи, че медиацията е много ефективна при разводи, разрешението при споровете на родителски права, разрешаването на разногласия по отношение на тези права, делбата и други дела, които често се точат в съдилищата без особен успех.
12.01.2023, 10:52 часа
379 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha