Палестинец уби израелец на Западния бряг

Палестинец уби израелец на Западния бряг Въоръжен палестинец снощи простреля и уби израелски шофьор на окупирания Западен бряг в пореден епизод от продължаващите сблъсъци, които не показват признаци на затихване, предаде Асошиейтед прес.
Убийството идва само ден след като двама израелци бяха убити от друг въоръжен палестинец в северната част на Западния бряг, което провокира сблъсъци, при които еврейски заселници подпалиха десетки коли и сгради в палестински град. Това са най-ожесточените подобни сблъсъци от десетилетия, посочва АП.
Израелската армия съобщи, че днешният нападател е открил огън от своя автомобил срещу кола на израелец близо до палестинския град Йерихон. Той е продължил да шофира и е стрелял по втора кола, като е улучил водача й. Раненият 27-годишен шофьор е бил откаран в медицинския център "Хадаш", където по-късно е починал от раните си, се казва в изявление на говорителя на болницата Хадар Елбоим. Името на жертвата засега не се съобщава.
Държавният департамент на САЩ потвърди, че убитият е имал и американско гражданство.
Израелската армия допълни, че е установила пропускателни пунктове и издирва нападателя, който е избягал с колата си.
По-рано Израел изпрати още стотици войници в северната част на Западния бряг, за да възстанови реда след вчерашните сблъсъци.
Правителството на премиера Бенямин Нетаняху, което е най-дясното в израелската история, бе подложено на критики за провала си да успокои насилието и за това, че изпраща, според някои наблюдатели, смесени сигнали. Докато Нетаняху призоваваше за спокойствие, член на неговата управляваща коалиция похвали еврейските ексцесии като средство за сдържане на палестинските атаки, предаде БТА.
28.02.2023, 16:20 часа
260 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha