Проучване: Кето диетата води до висок холестерол и сърдечни заболявания

Проучване: Кето диетата води до висок холестерол и сърдечни заболявания Кето диетата с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини може да бъде свързана с по-високи нива на "лош" холестерол и удвоява риска от сърдечно-съдови заболявания като запушени артерии, инфаркти и инсулти. Това показва ново изследване, представено в неделя на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология заедно със Световния конгрес по кардиология.
"Нашето проучване установи, че редовното прилагане на кето диета е свързано с високите нива на "лош" холестерол, водещ до сърдечни заболявания", заяви водещият автор на изследването д-р Юлия Иатан от болницата "Св. Пол" и Центъра за иновации на сърцето и белите дробове на Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.
В проучването изследователите установяват, че при кето диетата 45% от общите дневни калории идват от мазнините, а 25% от въглехидратите.
"Обосновката на нашето проучване идва от факта, че наблюдаваме ръст на пациентите с тежка хиперхолестеролемия след тази диета", каза Иатан.
Хиперхолестеролемията или високият холестерол увеличава риска от инфаркт, или други нежелани сърдечно-съдови заболявания.
Изследването е направено сред 1505 души, като 305 прилагат кето диетата, а 1200 - стандартна диета. Установява се, че хората на кето диета имат по-високи нива на "лош" холестерол.
Модерната кето диета изключва здравословните храни като плодове, бобови растения и пълнозърнести храни, като по този начин се ограничава приемът на въглехидрати.
06.03.2023, 15:54 часа
683 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha