Ковачевски: Пътят на Северна Македония към ЕС не минава през София

Ковачевски: Пътят на Северна Македония към ЕС не минава през София "Продължавам да твърдя, че ние преговаряме с Брюксел, а не със София и пътят към ЕС не минава през София", каза в интервю за предаването "Трилинг" премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.
"С България имаме двустранни въпроси, които ще решаваме двустранно. Такива двустранни въпроси имаме и с Гърция и ще ги решаваме двустранно. И Хърватия и Словения имаха двустранни проблеми и ги решаваха двустранно, но взеха големите решения и сега са членове на ЕС",каза той.
Ковачевски повтори, че опозицията трябва да участва в процеса на взимане на важни за евроинтеграцията на страната решения, защото мнозинство от 2/3 в парламента е необходимо на държавата, а не на правителството. Придвижването на Северна Македония към ЕС минава през вписването на българите като държавотворен народ в конституцията на страната.
Към общностите, които трябва да бъдат добавени в конституцията, Ковачевски допълни хърватите и черногорците, а по време на срещата си с представители на израелска парламентарна делегация- и евреите.
"Защото вписването на части от други общности е само един от въпросите, който изисква мнозинство от 2/3 в парламента. До края на пълноправното ни членство в ЕС предстоят и други въпроси, които изискват такова парламентарно мнозинство. Реформа на съдебната система, на системата на прокуратурата, на администрацията, на децентрализацията – това са все въпроси, които изискват мнозинство от 2/3 в парламента", каза Ковачевски.
Опозицията казва, че няма да гласуват конституционните промени, а без тях не може да бъде събрано необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на страната.В петък вечерта опозционната ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че няма да участва в работната група, "защото не дават доверие на един ненадежден процес".
Ковачевски посочи, че до този момент ангажиментът е бил да бъде направена реконструкция на правителството, за да има стабилно мнозинство за функционирането му. Сега предстои да бъдат изготвени предложенията за промените в конституцията, защото те трябва да бъдат предмет на обществена дискусия,
"Трябва да ги видят неправителствените организации, академичната общност, медиите, а през тях и всички граждани, за да могат да се уверят за каква промяна в конституцията става въпрос", каза северномакедонският премиер.
11.03.2023, 15:37 часа
301 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha