5 храни, намаляващи нивото на стреса

5 храни, намаляващи нивото на стреса Eжедневието ни често ни поднася голяма доза стрес. Такъв стрес може да предизвика пътуване в задръствания, чакане по опашки, проблеми в службата и с децата - всичко това понякога прави „чашата да прелее“ и вътрешното напрежение преминава здравословните граници.
Някои храни обаче могат да помогнат при високи нива на стрес. Логиката е, че тялото ни изпитва затруднения при липсата на някои витамини, минерали и хранителни вещества. Затова вместо бърза закуска на крак, си пригответе нещо полезно, което не само ще ви засити, но и успокои.
Овесени ядки. Овесените ядки са подходяща храна за хора със стомашни и чревни проблеми, наднормено тегло и слаба чревна перисталтика. Те са богати на сложни захари, а с освобождаването на серотонин действат благотворно върху хормоните на стреса в мозъка. Освен това успешно стабилизират кръвната захар – нещо, което може да се окаже лост в покачването на нивата на стрес.А знаете ли, че дори и цар Симеон Велики е ял овесени ядки.
Риба. Рибата е източник и на фосфор, калий, магнезий, В12 и незаменими аминокиселини. Някои видове мазни морски риби, са богат източник на омега-3 мастни киселини. Те от своя страна могат да подтискат нивата на кортизол и да регулират нивото на адреналина. Омега-3 мастните киселини са добър помощник срещу сърдечен удар, депресия и хипертония. Една от рибите, доставящи голямо количество Омега-3 на организма е сьомгата. Ако търсите сьомга на достъпна цена, в новата била брошура ще откриете сьомга котлет с 20% намаление.
Черен шоколад. Черният шоколад е диетичен продукт, който има здравословни ползи. Освен че задоволява нуждата ви от нещо сладко, той намалява нивата на кортизол и облекчава нивото на стрес. Антиоксидантите в какаото са полезни и за профилактика срещу сърдечен удар.
Чай от лайка. Лайката е широко използвана билка в нашата страна и се бори с много заболявания. Тя облекчава стреса, стомашните болки, различни възпаления, успокоява главоболието при мигрена, а също добре се справя и с различни микози. Нивата на стрес се повлияват добре от лайката, поради отпускащото и успокояващо действие, което тя има върху мускулатурата.
Зеленолистните зеленчуци. Тъмнозелените зеленчуци притежават в изобилие витамин В9. Той от своя страна произвежда допамин и серотонин, които са хормоните на щастието и ни придават по-добро настроение. Освен това те спадат и към категорията храни за повече енергия и здраве. Такива зеленчуци са спанак, броколи, коприва и др.
17.03.2023, 09:30 часа
1412 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha