10 дни преди вота: ПП бие ГЕРБ с 1%, партията на Стефан Янев е под чертата

10 дни преди вота: ПП бие ГЕРБ с 1%, партията на Стефан Янев е под чертата „Продължаваме промяната – Демократична България“ водят 1% пред ГЕРБ, „Левицата!“ вероятно влиза, сочат резултатите от последното социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг.
Изследването е проведено в периода 16-19 март 2023 г., две седмици преди парламентарните избори за народни представители на 2 април. Социологическото изследване е проведено сред 1021 пълнолетни граждани на България. 1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души. Участниците са били интервюирани лице в лице.
Проучването е проведено по собствена поръчка, уточни директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов по време на пресконференция в БТА.
Според изследването на Центъра за анализи и маркетинг, ако изборите бяха днес, шест партии щяха да влязат в парламента. Обединението „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) получават 25,7%, ГЕРБ-СДС – 24,7%, ДПС – 13,8%, „Възраждане“ са с 12,5%, БСП събират 8,1%, а „Левицата!“ – имат точно 4%.
Според Юлий Павлов „Има такъв народ“ и „Български възход“ нямат шанс да получат представителство в 49-ото Народно събрание.
„Можем да кажем, че вече няма политик с положителен рейтинг“, заяви Павлов.
Според изследването избирателната активност на предстоящите избори ще е сходна с тази на предхоните. 42,1% от запитаните дали ще гласуват казват: „Да, ще гласувам и съм решил за кого“, 16% – „Ще гласувам, но не съм решил за кого“, 17,9% отговарят: „не съм решил дали да гласувам“, 20,3% са категорични и отговарят: „няма да гласувам“, а 3,7% не дават отговор.
Запитани как се справя служебното правителство с управлението на страната 31,4% от анкетираните казват „по-скоро успешно“, 52,6% „по-скоро неуспешно“, а 16% не дават отговор.
„Политиците, независимо кой как гласува, или не могат да се разберат за правителство, или правят правителство за 5-6 месеца и хората основателно се питат защо изобщо да гласуват. Шири се вече приказка, че и след тези избори те няма да се разберат и ще чакат местните избори. Дали избирателите мислят като политиците – ще видим по-нататък“, заяви Юлий Павлов.
По думите му и при гласуване с хартия, и с машина, могат да се фалшифицират резултатите. „Но прави ли се? В голям мащаб не и това е лесно проверяемо“, отбеляза той и добави, че доказателство за това е, че резултатите от екзитполовете на социологическите агенции са много близки до тези на Централната избирателна комисия.
На въпрос трябва ли новият парламент да излъчи редовно правителство 61,2% от анкетираните казват „да, дори с цената на големи компромиси“, а 25% казват „не, и ако трябва да се преминават т.нар. „червени линии“, които партиите си поставят – тогава по-добре пак служебно правителство и нови избори“, а 3,8% не са пожелали да отговорят.
А на въпрос ще успее ли новият парламент да излъчи редовно правителство близо половината анкетирани (48,2%) отговарят „по-скоро не“, 31,7 казват „по-скоро да“, а 20,1% избират отговор „не мога да преценя“.
23.03.2023, 14:33 часа
766 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha