В 7 от 10 марки кашкавал има 70% вода

В 7 от 10 марки кашкавал има 70% вода Изследване за състава на кашкавала, разработено от в. „Телеграф“ посочват че кашкавала не отговаря на изискванията. Темата коментираха журналистът от „Телеграф“ Елена Иванова и д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.
Установихме, че при 7 от 10 марки водата е повече отколкото трябва да е според БСД, каза Иванов. Иванова посочи, че няма точна дефиниция от Министерството на земеделието и храните какво трябва да е сухото съдържание в кашкавала. Журналистът допълни, че цената на такива продукти не е по-ниска. Д-р Иванов посочи, че в България има продукти, които са наречени „кашкавал“, но не се произвеждат като кашкавал.
Само водното съдържание не е достатъчно, за да се докаже, че има нарушения при производството, подчерта д-р Иванов. Той допълни, че БАБХ и Министерството на земеделието и храните са абдикирали от този проблем, а пазарът е залят с вносни заготовки етикирани като кашкавал.
Продуктите, които не са произведени по технологиите за кашкавал, но пак са от мляко, не са опасни, но нямат нужните качества, каза журналистът. Д-р Иванов допълни, че е важно какви са и другите съставки, тъй като съществува опцията да се сложат технологични добавки, които не е добре да се консумират. В кашкавала трябва да има млечно – кисела закваска, но няма, уточни той.
24.03.2023, 11:42 часа
762 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha