ЕС одобри закон за регулиране криптовалутите

ЕС одобри закон за регулиране криптовалутите

Европейските законодатели одобриха закон за регулиране на индустрията на криптовалутите. Решението да приеме закон за пазарите на крипто-активи (Markets in Crypto-Assets, MiCA) прави ЕС първата широкомащабна юрисдикция, която въвежда всеобхватни правила за регулиране на пазара на криптовалута и защита на потребителите. Новият закон ще влезе в сила през юли тази година, след като бъде одобрен от всички 27 държави-членки на ЕС, заяви комисарят по финансовите услуги Мейрид Макгинес.
Според експерта по криптовалути Владислав Драмалиев това решение се възприема като положително, тъй като ЕС се превръща в една от малкото юрисдикции, които имат ясни правила как компаниите в сектора да се регистрират и да оперират.
"За потребителите се очаква да има по-голяма защита и предвидимост при инвестиция в криптоактиви. текстовете, свързани със stable coins влизат в сила през юли 2024 г., в началото на 2025 г. законът влиза в сила в целостта си", заяви той.
По думите му най-интересно е кой ще определя статута на активите - дали биткойнът е суровина, финансов инструмент или нещо друго. "Търговците трябва да разберат коя част от закона е валидна за тях и да се регистрират в компетентния орган - в България ще е КФН. Лицензът ще е валиден в целия ЕС. Целта е да се изсветли дейността на сектора", посочи Драмалиев.

26.04.2023, 09:42 часа
409 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha