Учени: Облаците пренасят устойчиви на лекарства бактерии

Учени: Облаците пренасят устойчиви на лекарства бактерии Според канадски и френски изследователи облаците на хоризонта са потенциално зловещи не защото сигнализират за приближаваща буря, а защото в скорошно проучване е установено, че те пренасят на дълги разстояния устойчиви на лекарства бактерии.
"Тези бактерии обикновено живеят на повърхността на растителността като листата или в почвата", казва водещият автор Флоран Роси.
"Установихме, че те се пренасят от вятъра в атмосферата и могат да пътуват на дълги разстояния - по целия свят - на голяма височина в облаците", каза той пред агенция АФП.
Откритието е публикувано миналия месец в списание „Science of The Total Environment edition“.
Изследователите от Университета Лавал в Квебек и Университета Клермон Оверн в Централна Франция са търсили гени, устойчиви на антибиотици, от бактерии, открити в проби от облаци.
Пробите са взети между септември 2019 г. и октомври 2021 г. от станция за атмосферни изследвания, разположена на 1465 метра надморска височина на връх Пюи дьо Дом, спящ вулкан в Централна Франция.
Анализът на извлечената мъгла показа, че тя съдържа между 330 и над 30 000 бактерии на милилитър облачна вода, при средна стойност от около 8000 бактерии на милилитър.
Те идентифицираха в бактериите и 29 подтипа гени, устойчиви на антибиотици.
Лекарствената резистентност възниква, когато бактериите са изложени на въздействието на антибиотици и в продължение на поколения развиват имунитет.
Здравните органи многократно са предупреждавали, че тези адаптации се превръщат в това, което в проучването се описва като "сериозен санитарен проблем в световен мащаб", като усложняват, а в определени случаи правят невъзможно лечението на някои бактериални инфекции, тъй като употребата на антибиотици в здравеопазването и селското стопанство продължава да нараства.
07.05.2023, 13:44 часа
433 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha