Ердоган и Кълъчдароглу отиват на балотаж

Ердоган и Кълъчдароглу отиват на балотаж Следващият президент на Турция ще бъде избран на 28 май, когато двамата основни кандидати Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу ще се явят на балотаж.
Изборите в неделя не решиха спора. След преброяване на 100% от бюлетините, Ердоган получава 49,24% от гласовете, Кълъчдароглу - 45%, според държавния телевизионен канал TRT. Третият - Синан Оган получава 5,28%.
В гласове разликата е около 2.2 млн - за Ердоган са гласували 26 млн души, за Кълъчдароглу - 23.8 млн. В Бурса води Ердоган, в Истанбул, Анкара, Измир и Анталия - Кълъчдароглу. Лидерът на опозицията е на първо място в Европейска Турция, както и в областите по Егейско море. Ердоган е безспорният лидер в Анадола и по крайбрежието на Черно море.
Мухарем Индже, който се отказа от участие във вота, но името му фигурираше в бюлетината за гласуване, получи 225 хил гласа. 845 хил гласа са обявени за невалидни. Избирателната активност е 85.26%, гласували са почти 55 млн. души.
Тези резултати бяха потвърдени от турската ЦИК. 
В изборния ден опозицията твърдеше, че Кълъчдароглу води с 47,42% срещу 46,8% за Ердоган. "Според данните, с които разполагаме ние, Кълъчдароглу събира 53,87 на сто от гласовете и печели изборите", заяви пък кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Турската опозиция започна спонтанен митинг в Анкара късно вечерта, но след нея Ердоган направи митинг също в Анкара. Самият Кемал Кълъчдароглу обяви към 20:00 часа, че води пред Ердоган. "Имаме преднина", написа той в Туитър.
Около 61 милиона избиратели от 87 избирателни района на Турция бяха призовани да гласува в неделя за президент и парламент. 3,4 милиона турски избиратели в чужбина — 1,5 милиона от тях само в Германия — бяха пуснали предварително бюлетините си. Турските граждани, които са гласували в България, са предпочели Кълъчдароглу 61.09% пред Ердоган - 24.13%. В Германия резултатът е почти същия, но в полза на Ердоган.
Избирателните секции в Турция бяха отворени от 8 до 17 часа. 
Изборите в Турция са решаващи, защото има възможност да прекъснат 20 годишното управление на Ердоган.
От първия президент - Ататюрк, до сега, Турция е имала 12 президенти.
Реджеп Тайип Ердоган е 12-ият и действащ президент, той е такъв от 2014 г. насам, като преди това бе министър-председател и кмет на Истанбул. През 2016 г. срещу него бе извършен неуспешен опит за преврат, през 2017 г. той организира референдум и Турция се превърна от парламентарна в президентска република, а през 2018 г. организира нови президентски избори, които спечели. Ако спечели и сегашните избори, Ердоган ще се превърне във втория турски президент, който е печелил три избора (след Ататюрк, който е избран през 1927, 1931 и 1935 г.), въпреки че по конституция турският президент може да заема този пост не повече от 2 мандата по 7 г. Преди Ердоган 7-годишни мандати имаха Сюлейман Демирел, Ахмед Сезер, и Абдуллах Гюл.
Кандидатът за президент на опозиционният блок в Турция, наречен "Народен алианс", е 74-годишният Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия, наричан в страната си "Турският Ганди". Кълъчдароглу водеше в предизборните допитвания, а шансовете му се увеличиха след като третия в прогнозите - отцепника от Народнорепубликанската партия Мухарем Индже, се отказа седмица преди изборите (Гласовете за Индже ще се отчитат). В момента третото място почти сигурно ще бъде за националистът Синан Оган (от алианса АТА), който според прогнозите ще вземе под 5 на сто. 
В неделя в Турция се проведоха и парламентарни избори. Според предварителните данни, партията на Ердоган ще вземе около 35 на сто от гласовете и властта в Меджлиса, или ще има 266 депутата.
На последните избори, през 2018 г. партията на Ердоган - Партията на справедливостта и развитието, загуби парламентарното мнозинство, спечели 295 от 600-те места в Меджлиса и се наложи да управлява в коалиция с националистите от MHP.  Сега ПСР на Ердоган и МНР, ако запазят коалицията, ще имат отново мнозинство от 322 гласа. 
15.05.2023, 14:24 часа
540 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha