Лекар посочи кои са петте най-полезни растителни масла

Лекар посочи кои са петте най-полезни растителни масла Привържениците на диетите и стриктното правилно хранене много често се опитват да изключат растителните масла под каквато и да е форма от диетата, защото ги смятат за безполезен продукт.
Те обаче имат и положителни свойства, според Антон Поляков, диетолог и ендокринолог.
Той твърди, че сред разнообразието от растителни масла има особено полезни, които влияят благоприятно на жлъчния мехур, черния дроб и имунната система. 
Този списък включва следните масла:
Масло от тиквени семки
То има балансиран състав по отношение на съдържанието на омега-3, поради което има добър ефект върху функционирането на жлъчния мехур.

Масло от коноп и орехи
И двете масла съдържат растителна форма на омега-3, която има противовъзпалителни ефекти, обясняваКоко лекарят.

Кокосово масло 
„Ако човек няма алергии, тогава това масло трябва да бъде включено в диетата, защото има противогъбични, антипаразитни и антибактериални ефекти“, каза Поляков. Той е еднакво ефективен както в твърда, така и в течна форма.
Той също така подчерта, че готвенето с такова масло го прави по-безопасно, тъй като при пържене не се образуват канцерогени.

Ленено масло
Това масло има и много полезни свойства, например стабилизира работата на стомашно-чревния тракт и жлъчния мехур, а също така укрепва имунната система, обясни лекарят.
Не е лошо, но има сериозен недостатък. Разваля се много бързо, затова е по-добре да изберете сурово пресовано ленено масло. Ако се съхранява дълго време, може да загуби полезните си свойства, сигурен е Поляков

Масло от бял трън
Повлиява добре работата на жлъчния мехур и черния дроб.
 
Поляков забеляза, че лъжица всякакво растително масло сутрин е добър навик, който помага на тялото да се чувства по-добре.
- Маслото помага за стартиране на храносмилателната система след събуждане. Всъщност той подготвя стомашно-чревния тракт за приема на храна, смилането на мазнините, а също така контролира изтичането на жлъчката и състоянието на чревния микробиом, увери той.
21.05.2023, 16:01 часа
360 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha