ЕС приветства старта на преговорите на Албания за присъединяване към съюза

ЕС приветства старта на преговорите на Албания за присъединяване към съюза Членовете на Комисията по външни работи приветстваха началото на преговорите за присъединяване на Албания и призоваха страната да запази фокуса си върху програмата за реформи на ЕС.
В доклад, приет с 53 гласа "за", 3 гласа "против" и 1 глас "въздържал се", членовете на Комисията по външни работи оцениха твърдия ангажимент на Албания за интеграция в ЕС, като отбелязаха, че той е отражение на консенсуса между политическите партии и огромната подкрепа на гражданите.
Албания е надежден външнополитически партньор и остава важен геополитически съюзник благодарение на усилията си за развитие на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения, се посочва в доклада.
Правителството е запазило фокуса си върху реформите, свързани с ЕС, укрепило е координационната си структура за европейска интеграция и ролята на парламента в процеса на интеграция в ЕС чрез изменение на съответните закони, и настоятелно призовава лицата, вземащи решения, да работят съвместно за изпълнение на критериите за членство не по-късно от 2030 г.
ЕП настоя правителството да увеличи усилията си за укрепване на функционирането на правовата държава, съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. То трябва да гарантира свободата на медиите, да овласти гражданското общество, да гарантира основните права и правата на малцинствата, включително на общността ЛГБТИ+, както и да засили сътрудничеството си с институциите на ЕС.
Докладчикът Изабел Сантос (С&Д, Португалия) заяви: "Албания демонстрира дълбока ангажираност с процеса на интеграция, като провежда трудни реформи. Резултатът от днешното гласуване показва, че Европейският парламент признава тези усилия и пълното приспособяване на Албания към общата външна политика и политика на сигурност на ЕС. Това е признание за заслугите, демонстрирани от страната по пътя ѝ към присъединяване към ЕС."
Сега докладът ще бъде представен за гласуване в Европейския парламент като цяло на пленарната сесия през юни. 
24.05.2023, 15:48 часа
302 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha