Осъдиха за лъжесвидетелстване фермер, получил евросредства, докато бил в затвор във Франция

Осъдиха за лъжесвидетелстване фермер, получил евросредства, докато бил в затвор във Франция Окръжен съд – Монтана потвърди присъда на Районен съд – Монтана, с която на подсъдимия И. Н. В. е наложено наказание 1 година „Лишаване от свобода“ условно за престъпление срещу правосъдието –лъжесвидетелстване по следствено дело за използване на неистински документи за получаване на средства от Европейските фондове.  
През 2010 г.  И. Н. В. бил одобрен по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ в с. Бела Рада, Видинско и сключил с ДФ „Земеделие“ договор за финансова помощ. Първото плащане по мярката било през май 2010 г. През април 2014 г. П. Е. Н. с пълномощно от името на И. Н. В. подала заявление до Разплащателната агенция към фонда за получаване на второто плащане на стойност от 24 446 лв. През май 2014 г. служители на агенцията извършили проверка на място в с. Бела Рада на стопанството на бенефициента, като на проверката присъствало и лице, представило се за И. Н. В. Нередности не били установени и на 12 юни 2014 г. на И. Н. В. била изплатена сумата от 24 446 лв. По-късно обаче, поради постъпила информация, че по време на проверката И. Н. В. не е бил в България, срещу упълномощената от него П. Е. Н. било образувано следствено дело за представяне на неверни сведения и фалшиви документи, на които бил придаден вид, че са подписани от И. Н. В., за да получи 24 446 лева от фондове на ЕС.
При започналото разследване било установено, че по време на проверката И. Н. В. е бил в затвор във Франция, осъден за източване на кредитни карти. Извикан като свидетел по следственото дело на два разпита през 2017 г. И. Н. В заявил, че е присъствал на проверката през май 2014 и че през това време е бил пуснат в отпуск от затвора във Франция. Документ от Република Франция обаче удостоверил, че И. Н. В. е бил в затворнически център на Авиньон, Льо Понте, Република Франция от 28 май 2013 г. до 25 март 2015 г. като през целия срок на задържане не се е ползвал от разрешително за излизане.
Във връзка с лъжесвидетелството на И. Н. В. е било образувано досъдебно производство, а след това и наказателно дело, по което на 20 юли 2022 г. Районен съд - Монтана го е признал за виновен и го е наказал с 1 година „Лишаване от свобода“, отложена за три години изпитателен срок. Присъдата е обжалвана от И. Н. В. с оплаквания за необоснованост, незаконосъобразност и допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. След като се запозна с всички документи по делото и изслуша свидетели, Окръжен съд – Монтана обяви, че РС – Монтана правилно е определил вида и размера на наказанието на подсъдимия И. Н. В. – със средно образование, работи като шофьор, неосъждан, и потвърди присъдата за лъжесвидетелстване от 1 година „Лишаване от свобода“, отложена с 3 години изпитателен срок.
Решението на съда не подлежи на обжалване и протестиране.
25.05.2023, 09:18 часа
2104 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha