Руската полиция задържа над 100 поддръжници на Навални /снимки/

Руската полиция задържа над 100 поддръжници на Навални /снимки/ Руската полиция е арестувала в неделя повече от 100 души, излезли на улицата, за да отбележат 47-ия рожден ден на критика на Кремъл Алексей Навални. Това съобщи правозащитната организация ОВД, цитирана от БГНЕС.
В изявление на ОВД се казва, че към 22:42 ч. московско време в 23 града са били задържани 109 души. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. властите силно потискат проявите на несъгласие.
Навални излежава комбинирана присъда от 11 години и половина за измама и неуважение към съда по обвинения, които според него са били скалъпени, за да му се запуши устата.
В Санкт Петербург жена, придружена от дете, заяви пред репортери, че "аз съм против войната, затова ме задържаха с непълнолетното ми дете".
През април Навални, който критикува Кремъл и разкрива корупционните схеми на елита на Владимир Путин, заяви, че срещу него е образувано абсурдно дело за тероризъм, в което може да получи още 35 години затвор.
Протести за Навални се проведоха и в няколко града у нас вчера. Група живеещи у нас руснаци протестираха в Бургас, в София към протеста се присъединиха и българи. Наред с призивите за свобода на Навални, имаше и плакати с искане да предоставим убежище на други руски дисиденти, включително Александър Стоцкий, на когото ВАС отказа да даде убежище с мотив, че в Русия не е заплашен.
05.06.2023, 14:15 часа
437 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha