Петролът поевтиня заради опасенията за глобалните икономически перспективи

Петролът поевтиня заради опасенията за глобалните икономически перспективи Цените на петрола се понижиха в днешната ранна азиатска търговия, след като опасенията, свързани със забавянето на глобалната икономика, надделяха над евентуалния спад на доставките, на фона на обявеното от Саудитска Арабия най-значително съкращаване на добива от години, съобщи Ройтер.
Сортът Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, поевтиня с 27 цента до 76,44 долара за барел.
Американският лек суров петрол загуби 33 цента до 71,82 долара за барел.
През уикенда Саудитска Арабия, най-големият петролен износител в света, заяви, че през юли ще свие добива си с 1 милион барела на ден, до 9 милиона барела на ден.
"Проблемите с предлагането заеха централно място след съкращенията на производството на ОПЕК. Печалбите обаче бяха ограничени на фона на продължаващите опасения относно икономическата обстановка", коментират анализатори от Ей Ен Зед (ANZ).
Някои икономически данни обаче показват, че икономиката на САЩ не е в рецесия, а тази на Европа се справя добре, според Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент в "Рюстад енерджи" (Rystad Energy).
Очаква се икономиката на Китай, който е изправен пред нова вълна на КОВИД-19, временно ограничаваща трафика, скоро да се възстанови, обяснява Галимберти.
06.06.2023, 10:35 часа
403 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha