Виктор Орбан обвини Брюксел в "злоупотреба с власт"

Виктор Орбан обвини Брюксел в "злоупотреба с власт" Премиерът на Унгария Виктор Орбан изрази критика към решението на Съвета на Европейския съюз за разпределение на мигранти в страните-членки, използвайки страницата си във Facebook.
"Брюксел злоупотребява със своята власт. Искат да принудят Унгария да приеме мигранти. Това е неприемливо!", каза Орбан, като изрази убеждението си, че Европейският съюз иска "насилствено да превърне Унгария в страна на имигранти".
Въпреки съпротивата на Полша и Унгария, държавите членки на ЕС постигнаха споразумение относно преразпределението на мигранти. Съветът на ЕС реши, че страните ще имат три опции: да приемат мигранти, да заплатят за тези, които не са приети, или да предоставят така наречената "оперативна помощ". Държавите, които отказват да приемат бежанци, ще трябва да платят 20 000 евро на човек. България, Литва, Малта и Словакия се въздържаха от гласуване в подкрепа на споразумението, докато Унгария и Полша заявиха, че няма да го подкрепят.
Папа Франциск призова за по-гъвкава миграционна политика в Унгария. В своята реч пред участниците в литургията в Будапеща, той призова унгарците да не затварят вратите пред мигрантите и да приемат тези, които са "чужди или различни от нас".
На 22 март външният министър на Унгария Петер Сиярто предупреди, че може да възникнат сериозни проблеми с нелегалните мигранти във връзка с хранителните проблеми в света, предизвикани от конфликта в Украйна.
09.06.2023, 13:48 часа
365 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha