В понеделник отменят бедственото положение в 3 села в община Мездра, ако няма нови валежи

В понеделник отменят бедственото положение в 3 села в община Мездра, ако няма нови валежи До понеделник сутринта се очаква да бъде отменено частичното бедствено положение в селата в община Мездра Боденец, Крапец, Ребърково, ако няма нови силни валежи. Ще остане частичното бедствено положение в с. Лютидол, съобщи кметът на Община Мездра Иван Аспарухов.
Частичното бедствено положение бе въведено снощи, заради пороите и повишеното ниво на реките. Днес Аспарухов заедно с ръководството на областта обиколиха пострадалите села. 
„Ние имаме едно основно задължение – да оправим проводимостта на коритата и вече работим с техника. После почваме проектирането на съоръженията за укрепване и ще подготвим исканията си към Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет“, посочи Аспарухов.
Според него до утре ще приключи почистването на пътищата и канавките около Боденец, Върбешница и Мездра. Тежка техника започва работа и по отстраняване на наноси и отводняване на канавките в Крапец. По думите на кмета най-належащото там е отклоняване на  водата, за да не влиза в селото. За критичното мястото има направено проектиране, но се налага извършване на ново, тъй като сегашната ситуация е разкрила нови проблеми 
„Там ще направим корекция на цялата улица с водостоци, открити канали, ще възстановим настилката с бетон, тъй като улицата е стръмна. Но това няма да може да стане сега. Важно е, че сме отклонили водата да не влиза в дворовете на хората отново“, обясни Иван Аспарухов.
По думите му в с. Ребърково, където е работила техниката по отстраняване на щетите от предишното наводнение на 4 юни, нещата са наред. „Но сега е придошла другата река Батолиновска и е отнесла един ред от гробищата, плочите на гробовете са в реката, положението е трагично“, обясни Аспарухов и посочи, че първо ще се прочисти и продълбочи речното корито.
Кметът на общината обяви, че най-сериозно е положението в село Лютидол, където водоподаването изцяло е прекъснато. Там са описани 16 проблема за отстраняване. Има три улици с разрушена настилка, паднали две подпорни стени на главния път, в три имота реката е влязла и е отнесла по около една трета от дворовете. 
„Бедственото положение в Лютидол ще се отмени едва след като селото бъде захранено отново с вода. В момента вече се работи по възстановяване на водоподаването“, посочи Иван Аспарухов.
„Следим и нивото на р. Искър на наша територия. Нивото от снощи е спаднало, но ако има нови валежи в района, за каквито ни предупреждават и ако се наложи изпускане на язовир „Искър“ -  нивото може отново да се вдигне. Вецовете са предупредени и вчера изпускаха вода. Те ще помогнат, защото ще послужат като резервни езера“, обясни кметът на Община Мездра. Той изказа благодарност на областния и зам.областния управител за посещението на територията на общината. 
17.06.2023, 15:21 часа
1324 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha