В РСМ разследват деца, рисували с връстниците си в София

В РСМ разследват деца, рисували с връстниците си в София „Вътрешният министър на РС Македония е наредил да започне разследване срещу деца, които преди месец рисуваха в София със свои съученици. Нещо, което е изключително брутално. В мен се създава усещането, че винаги, когато Македония ще се опита да направи крачка напред към своето развитие, „дълбоката държава” намира начин как да спре РСМ по пътя й към ЕС”. Това заяви Петър Колев председател на Граждански демократичен съюз в РСМ.
Според историка Спас Ташев, който се включи по вайбър, предложението за вписването на българите в Конституцията на РС Македония е изработено с година и няколко месеца закъснение.
„Предложението е 5 страници, но е двуезично – на официалния език и на албански, което значи, че е две страници и половина. Фактът, че правителството забави този документ, показва, че то не е имало силен мотив да работи в тази насока. Трябва да подчертая, че това е една необходима крачка, но след нея следват и други”, каза Ташев.
„Вчера, навръх Илинден, Конституционният съд в РС Македония отмени неотдавна приетия закон за вписване на националността в актовете за раждане. Откакто този закон функционираше по мои данни над 5 000 души са поискали да извадят такива актове, в които да посочат че са българи. Според преброяването 3500 души бяха посочили българска националност”, обясни Ташев. По думите му това е изключителна българска активност, която разтревожи властите. Той очаква, че ще се прилага някакъв югославски модел по отношение на българите – в Сърбия българите са признати за малцинство, но трудно ползват правата си.
21.07.2023, 11:53 часа
342 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha