Икономическата комисия обсъди затягане на контрола над "Зелена карта"

Икономическата комисия обсъди затягане на контрола над "Зелена карта" Депутати от "Възраждане" се обявиха срещу предложението за санкции за застрахователите, които бавят плащанията към европейското бюро "Зелена карта" по застраховката "Гражданска отговорност" за чужбина. Комисията по икономическа политика в парламента прие на първо четене механизъм за контрол като промяна в Кодекса за застраховането.
При второто гласуване днес Комисията ще разгледа промените, внесени от депутата Деян Николов, според когото такова законодателство би навредило на авторитета на българската застрахователна индустрия.
Близо 1,5 милиона евро дължат български застрахователи на европейското бюро "Зелена карта" по застраховката "Гражданска отговорност" за чужбина. Сумата е трябвало да бъде изплатена още до края на миналата година. Това налага създаване на механизъм за санкции на некоректните застрахователи, обясни финансовият министър Асен Василев от името на вносителя - Министерския съвет:
"Както съществуващите договори, които са абсолютно доброволни, всяка компания си решава дали иска да издават гражданска застраховка за чужбина - гражданска отговорност или не, трябва да може, ако ги издава и си е подписала договора да имаме регулаторен надзор на този договор".
Още преди седмица по време на заседанието на Комисията по икономическа политик Деян Николов заяви, че с предложението за промяна се създава ненужна регулация, която ще урони престижа на българските застрахователи пред международната застрахователна индустрия.
Според него всички условия и срокове за плащане по гаранционните искове от бюрата са вече уредени във вътрешните правила на Съвета на бюрата. Деян Николов посочва още възможностите за банкови гаранции в полза на застрахователите. И не на последно място, изтъква Николов, подобно законодателство би насърчило престъпни и порочни практики по източването на българските застрахователни компании.
26.07.2023, 10:35 часа
319 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha