Няма инсулин! Седем вида от медикамента изчезнаха от аптечната мрежа

Няма инсулин! Седем вида от медикамента изчезнаха от аптечната мрежа Седем вида инсулин изчезнаха от аптечната мрежа у нас. За това алармира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
Има и обективни причини за това, освен че се изнасят от страната. От Министерство на здарвеопазването излязоха с информация, че от страната са изнесени 22 800 опаковки инсулин, които биха стигнали за нашите пациенти. Хората на практика са без инсулин. Единственият им вариант е под лекарски контрол пациентите да се прехвърлят на друг вид инсулин и това се случва, коментира той.
Пациентите в такава ситуация трябва да отидат при личния си лекар, трябва и нов протокол. Това е голямо неудобство, но е още по-неприятно пациентите да обикалят от аптека на аптека и това да се случва всеки месец, това е голям стрес за хората, посочи той.
Проблемът с инсулините не е от сега. Вече от мрежата липсват около 25 лекарства за диабет. Това засяга над 500 000 болни у нас. Трябва да се вземат мерки. Има най-разнообразни причини за тези липси, но основната е износа на тези лекарства и разбира се това е в ръцете на законодателя да промени закона така, че този износ или да е труден, или невъзможен, обясни той.
Това се случва от 6-7 години, като проблемът се задълбочава, защото се увеличават лекарствата, които се изнасят и се увеличават играчите, които го правят, посочи той.
08.08.2023, 11:17 часа
374 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha