Нов център привлича посетители във врачанското село Челопек

Нов център привлича посетители във врачанското село Челопек Ще ви отведем в едно северозападно село, известно не с друго, а със своите книги. Наричано още "селото на книгата", Челопек е първото село с книжарница в България. Това се случва благодарение на сдружение "Книгини", които продължават да променят населеното място. Затворената детска градина в селото е преобразувана в център "Книгини", където може да се насладите на VR изживявания, сред които и "Дестинация Враца - величие и красота в 360°", изненади и уникални арт-инсталации. Има тематични работилници, творчески ателиета и игри за най-малките, това обясни за Радио ВИДИН Мария Дончева от сдружението:
"Село Челопек е едно от българските села, които са наистина вдъхновяващи. Не случайно избрахме то да стане първото българско село на книгата и не случайно то е част и от българската литературна съкровищница, самият Патриарх на българската литература - Иван Вазов е получил вдъхновение за местността Погледец, точно над балканското село Челопек, а в близост - и местността Околчица. Така че, ако търсите прохлада, вдъхновение и приключения - тук е мястото. Защото е съчетание на богата природа, богато културно-историческо наследство и изключително активна местна общност, която докосва. Нашият принос, на сдружение "Книгини", е и това, че вдъхваме живот на затворената детска градина в селото и към момента е настоящ център "Книгини"", каза още тя.
"Забавления и различни занимания има и за най-малкит"е, допълни Мария Дончева и добави, че това е и една от причините, поради които се радват на посещения от хора от различни възрасти.
"Тук, в центъра, може да преживеете своя изключителен и необикновен ден, да се докоснете до българска и световна литература, както и антикварни книги, така и съвременна проза и поезия, виртуална реалност, игри във виртуална реалност и тематични работилници - каквито са и рециклиране на хартия, калиграфия, арт инсталациите, които имаме в центъра, също са необикновени и не случайно ние търсим уникалността, защото искаме да оставим отпечатък както на национално ниво, така и на международно, с българския дух и с българския принос - така че тук е мястото да се почувствате наистина различно с вашите приятели и колеги, и семейство. Да се откъснете от забързаното ежедневие и да изживеете едни незабравими моменти", каза още Дончева.
Отскоро сдружението стартира и друга инициатива, която също е в подкрепа на развитието на селото - това е абонамент за книжни кутии. 
Като будители на новото време - така описват себе си всички от сдружение "Книгини". Посредством тяхната дейност село Челопек се превръща в притегателна точка за любители на книгите, ценители на изкуствата, за всеки, решил да отиде до там. През месец август център "Книгини" е отворен всяка събота от 10 до 17 ч. и в неделя от 10 до 14 ч.
08.08.2023, 16:03 часа
731 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha