Няма нови случаи на африканска чума в община Вълчедръм, всички проби са отрицателни

Няма нови случаи на африканска чума в община Вълчедръм, всички проби са отрицателни В последните 20 дни няма нови случаи на африканска чума по свинете в община Вълчедръм и всички взети проби са отрицателни.
Припомняме, че през юни и през юли на два пъти в селата на община Вълчедръм Долни Цибър и Игнатово бяха открити домашни прасета, заразени с африканска чума, като случаите бяха единствените в България от началото на тази година. В съответствие с българското и европейското ветеринарно законодателство в двете села бяха умъртвени около 30 прасета, отглеждани в частни стопанства. Определени бяха и санитарни зони от 3 и 10 километра, в които се правеше постоянен мониторинг на домашните животни.
Африканската чума най-вероятно идва от диви прасета, които живеят на острови по река Дунав, намиращи се срещу различни села в община Вълчедръм. През нощта дивите прасета плуват през голямата река и излизат на брега да търсят храна на сушата. Когато вятърът духа от Дунав към българския бряг, то той носи миризма на мърша от островите, което показва, че там вероятно има немалко умрели диви прасета и заболяването върлува с пълна сила.
В община Вълчедръм и близкия район няма големи свинеферми с много прасета, а в целия регион свиневъдството е силно намаляло. Някои семейства в община Вълчедръм обаче разчитат на помощ от домашното стопанство, за да осигурят прехраната си и отглеждат в имотите си по едно или няколко прасета и други животни.
16.08.2023, 13:35 часа
726 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha