Лекар: Мит е, че всяка пълна упойка скъсява живота с 5 години

Лекар: Мит е, че всяка пълна упойка скъсява живота с 5 години "Абсолютен мит е, че всяка пълна упойка скъсява живота с 5 години". Това заяви проф. Мая Балитова.
"Преданестезиологичната консултация е една от най-важните стъпки. Тогава анестезиологът се запознава с пациента. Много често, когато операцията се налага спешно, срещата между анестезиолога и пациента е в самата операционно. Изключително важен етап е целият процес", каза проф. Белитова.
"Общата анестезия представлява временно контролирано се отнема съзнание, настъпва съм на пациента, пълна липса на чувствителност не само на болка, а и на температура, на натиск, на положение на тялото в пространството, мускулна релаксация и автономна стабилност. Съвременната обща анестезия използва многокомпонентни медикаменти, насочени към отделните прицелни свойства на общата анестезия, за да не се появи токсичност. Един от най-разпространените митова е, че общата анестезия е опасна, да едно време е била, но медицината се развива. Вече имаме много по-добра апаратура. много по-добри медикаменти и най-вече много умни лекари", категорична е проф. Балитова.
Защо е важна предоперативната консултация с анестезиолога. "Тя е много важна, защото благодарение на нея, анестезиологът се запознава с конкретния пациент, с неговата физиология, с неговите отклонения от нормалния здравен статус. Много често, когато оперативните интервенции се налагат по спешност, срещата между анестезиолога и пациента става в самата операционна. Това е изключително важен етап", обясни тя.
17.09.2023, 15:31 часа
887 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha