Литва даде 6 месеца срок на колите с руска регистрация да напуснат страната

Литва даде 6 месеца срок на колите с руска регистрация да напуснат страната Митническата служба на Литва публикува инструкция към собствениците на автомобили с руски регистрационни номера да ги изкарат от територията на страната до половин година. В противен случай ще има глоба и конфискация.
Освен това колите не може да напускат през граница с Европейския съюз, т.е. трябва да се върнат в Беларус или в съседния руски ексклав Калининград.
Става дума за колите, които са попаднали в Литва преди влизането в сила на забраната от 11 септември 2023 г. за пресичане от руски граждани на границите на ЕС с автомобили, регистрирани в Русия. Срокът се изчислява от момента, в който те са пресекли литовската граница, т.е. за някои автомобили мярката влиза в сила незабавно.
Инструкцията е в сила и за кемпери и микробуси с до 10 места за пътници. Тя не важи за транзитно преминаващи към Калининградска област коли, но те трябва да направят прехода за не повече от 24 часа и задължително с колата да пътува и собственикът ѝ. Няма значение с какво гражданство е собственикът.
След разясненията от Европейската комисия за санкциите с какво е забранено на руснаците да влизат в ЕС забрани наложиха трите балтийски републики, Полша, Финландия и Норвегия. Така на практика с руска кола не може да се влезе на територията на европейските страни от ЕС и НАТО.
29.09.2023, 15:36 часа
348 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha