Вашингтон: Можем да подкрепим едновременно Израел и Украйна

Вашингтон: Можем да подкрепим едновременно Израел и Украйна САЩ са повече от способни да предоставят помощ едновременно на Израел и на Украйна, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан на пресконференция на 11 октомври, съобщи „Киев Индипендънт“.
САЩ бързо мобилизираха ресурси, включително изпратиха самолетоносача USS Gerald R. Ford в близките води, за да помогнат на Израел в борбата с Хамас, след като терористичната групировка извърши мащабна атака на израелска територия. Силите на САЩ не участват пряко в бойните действия, заяви Съливан, който директно отхвърли възможността за тяхното разполагане в момента.
Развоят на войната в Израел накара някои да се запитат дали САЩ ще могат да запазят фокуса си върху Украйна, като същевременно подкрепят дългогодишния си съюзник Израел.
"Ние категорично отхвърляме схващането, че Съединените американски щати не могат едновременно да подкрепят свободолюбивия народ на Украйна и да подкрепят държавата Израел", заяви Съливан.
Въпреки опасенията относно борбата за разходите в Конгреса, която спря законодателния напредък и остави органа без председател, Съливан увери, че САЩ имат бюджетните възможности да предоставят помощ, докато Конгресът се върне на сесия.
Съливан добави, че Иран е "съучастник в това нападение в широк смисъл, тъй като е осигурил лъвския пай от финансирането на военното крило на Хамас", но добави, че към момента няма конкретни доказателства за прякото му участие в планирането или извършването на нападението от 7 октомври.
11.10.2023, 15:00 часа
274 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha