НЗОК ще заплаща медицински храни за пациенти с недохранване

НЗОК ще заплаща медицински храни за пациенти с недохранване
Здравната каса ще заплаща медицински храни за пациенти, които са в състояние на средна или тежка форма на недохранване - така наречената малнутриция. С решение на Надзорния съвет две от формите ѝ са добавени към списъка на заболяванията, за които фондът покрива разходи за домашно лечение. 
"Това могат да бъдат пациенти след тежки хирургически интервенции, които да развият малнутриция. Може да са онкологични пациенти с активна към момента терапия, с хранителни разстройства, с инсулти", обясни доктор Антоанета Тончева.
Предстоят още няколко стъпки, за да започне покриването на такива разходи - разработване на правила за оценка на състоянието на пациента и на методика, по която ще се отпускат медицинските храни. След това трябва да се проведат обществени поръчки за доставка на храните и тогава ще започне кандидатстването от страна на нуждаещи се хора, допълни Тончева.
Очаква се медицинските храни да станат достъпни чрез заплащане от Здравната каса от следващата година. Към момента са събрани данни от педиатри и гастроентеролози за 550 деца, които имат нужда от тях.
21.10.2023, 15:45 часа
576 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha