Взрив и пожар в мина в Казахстан уби 46 души /снимки+видео/

Взрив и пожар в мина в Казахстан уби 46 души /снимки+видео/ Взрив и последвал пожар в мина в Казахстан са отнели живота на 46 миньори, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на властите в страната. Това е най-смъртоносният инцидент в мина в бившата съветска република, откакто тя обяви независимост. 
Инцидентът е станал в мината "Костенко" в град Каранганда в централата част на страната. След трагедията казахстанското правителство и оператора "АрселорМитал" обявиха, че са постигнали споразумение за национализиране на казахстанския филиал на световния стоманодобивен гигант.
Компанията, базирана в Люксембург и ръководена от индийския бизнесмен Лакши Митал, редовно е критикувана от властите на Казахстан, които твърдят, че тя не спазва стандартите за опазване на околната среда и трудовата безопасност. В страната имаше няколко инцидента в мини на компанията.
"Компанията не изпълни задълженията си. Ние финализираме споразумението за трансфера на "АрселорМитал Темиртау" в полза на Казахстан", заяви днес казахстанският премиер Алихан Смаилов.
В момента на взрива, засегнал два километра от мината, в нея е имало 252 миньори. 206 са успели да излязат на повърхността.
"Тази трагедия е директно свързана с нарушаване на сигурността в индустрията. Вината е преди всичко на ръководството на компанията", заяви премиерът. Синдикатите пък призоваха за по-стриктен контрол от страна на правителството.
От разпадането на СССР през 1991 г. около 200 миньори в Казахстан са загинали, като повечето от тях в обекти на "АрселорМитал", навлязъл в страната през 1995 г. и експлоатиращ около 15 завода и мини в центъра на бившата съветска република, която е богата на природни ресурси.
31.10.2023, 11:42 часа
357 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha