Плащанията в брой - до 5 000 лева

Плащанията в брой - до 5 000 лева С цел повишаване на прозрачността на разплащанията и ограничаване на сектора на "сивата" икономика, в Закона за ограничаване на плащанията в брой е заложено намаляване на прага на сумите, допустими за извършване на разплащания в брой от 10 000 на 5 000 лв. Това става ясно, след като правителството одобри днес проект на Закона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
В резултат от преговори с представителните организации от ресторантьорския бранш, в Закона за ограничаване на плащанията в брой се предлага въвеждане на изискване работодателите от този сектор, които предлагат услуги в заведения, категоризирани с две, три, четири или пет звезди, да изплащат възнагражденията на работниците и служителите си задължително по банков път. Също така, в Закона за туризма за същия кръг лица са регламентирани изисквания да осигуряват задължително възможност клиентите на техните заведения да извършват плащания и чрез терминално устройство пое.
В промените в ДОПК се предлага въвеждането на финансов стимул за лицата, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях, във връзка с укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества.
06.11.2023, 16:52 часа
985 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha