Финландия смята да забрани руския втечнен газ

Финландия смята да забрани руския втечнен газ Финландският министър на околната среда и климата Кай Мюккянен планира да предложи изменения в законодателството, които да забранят вноса на руски втечнен природен газ, съобщава регионалната информационна служба Uutissuomalainen.
Отбелязва се, че той възнамерява да представи такава идея във връзка с прилагането на новия пакет от мерки на ЕС за газовия пазар.
„Пакетът ще включва клауза, предвиждаща забрана, която държавите-членки могат да въвеждат по свое усмотрение. По естествен начин тя може да бъде въведена във финландското национално законодателство“, съобщава Uutissuomalainen, цитирайки думите на министъра.
Службата отбелязва, че според Мюккянен забраната за внос на втечнен природен газ от Русия във Финландия може да бъде въведена в рамките на няколко години, след като бъде приет пакет от мерки за развитие на газовия пазар на ЕС. Министърът също така изрази надежда, че преговорите по пакета от санкции ще приключат до края на 2023 г.
Финландската държавна компания Gasum продължава да внася в страната втечнен природен газ от Русия. Вносът на руския тръбопроводен газ беше спрян през май 2022 г., когато Gasum отказа да плаща за доставките в рубли.
07.11.2023, 12:54 часа
412 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha