Доц. Кунчев: През декември грипът набира скорост, достига епидемични нива през януари

Доц. Кунчев: През декември грипът набира скорост, достига епидемични нива през януари „Сега сме в преходен период, започва активността на грипът. Това, че миналата седмица имаме първите изолации от страната, значи, че нещата се развиват според очакванията. Те дори се движат с около десет дни – две седмици закъснение, защото миналата година по това време вече имахме много по-сериозна грипна активност, но и това ще стане“, коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По думите му няма обяснение за това забавяне.
„Ние вече над 30-40 г. наблюдаваме всяка година какво се случва и в 90% от от тях грипната епидемия е в края на януари или първите една-две седмици на февруари. Сега според това, което се случва в Европа и според изолациите у нас, очевидно декември ще набира скорост, за да достигне епидемични нива през януари“, коментира доц. Кунчев.
„Обикновено началото е доста по-интензивно и не започва с лека хрема и кашлица, а с много силна адинамия, температура, главоболие. И едва след това се появяват дразнене на гърлото и кашлица и бронхити и пневмония като усложнения“, посочи експертът.
Той обясни, че интересът към противогрипната ваксина се увеличава всяка година, а опитите са и бройките им да се увеличават.
„До Нова година със сигурност всеки който желае и е над 65 г., ще може да се ваксинира при личния си лекар. Гоним ефекта да предпазим тези хора, за които това е най-важно – хората с хронични заболявания и по-възрастните. Всяка година виждаме, че грипната епидемия взема живота на 2000-3000 души от тези групи“, заяви доц. Кунчев.
Той посочи, че вече са минали една – две вълни на други респираторни инфекции, като посочи, че това е характерно за сезона преди обичайната грипна епидемия. Относно новите варианти на COVID-19 доц. Кунчев посочи, че няма да как се прогнозират.
„Една-две седмици имаше задържане на високи нива, но вече има спад на случаите. Под 400 души са тези, които са настанени в болници, под 30 са тези в интензивните отделения – най-вече по-възрастни хора. Така че за момента не представлява особен проблем“, коментира доц. Кунчев.
27.11.2023, 09:45 часа
458 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha