Обнадеждаващи резултати: Лекарство против ХИВ е 99% ефективно

Обнадеждаващи резултати: Лекарство против ХИВ е 99% ефективно Превантивното лекарство за ХИВ PrEP е 99% ефективно. Употребата му ежедневно намалява шансовете за заразяване с вируса с около 86%. Това показват клинични изпитвания на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). 
Проучването e проведено в 157 клиники за сексуално здраве в Англия върху 24 000 души, които са приемали PrEP, между октомври 2017 г. и юли 2020 г. Резултатите са определени като „обнадеждаващи“.
PrEP, известно като предекспозиционна профилактика, съдържа съществуващите лекарства за лечение на ХИВ - тенофовир дизопроксил и емтрицитабин, и действа, като спира вирусът да навлиза в организма и да създава свои копия. Той може да се приема или като ежедневно хапче, или при необходимост преди сексуален контакт.
Според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство ефективността на лекарството ще помогне за постигането на целта на правителството за нулево предаване на ХИВ до 2030 г., но е необходимо повече хора да го приемат.
30.11.2023, 15:46 часа
332 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha