Специалист посочи плодовете, които са полезни и без нитрати

Специалист посочи плодовете, които са полезни и без нитрати Мандарините крият много ползи за здравето и са едни от най-предпочитаните източници на витамини и минерали през зимните месеци.
Според диетолога Ирина Писарева те съдържат много лимонена киселина, която неутрализира вредните съединения и се счита за вид естествена противоотрова.
Следователно в мандарините няма нитрати, обяснява специалистът. Този плод съдържа голям брой различни витамини. Диетологът посочва, че мандарините съдържат много аскорбинова киселина поради високото съдържание на витамин С.
Плодът съдържа също витамини B и K, витамини D и P. Цитрусите също съдържат минерали: калций, магнезий и калий.
И не на последно място те са естествен антидепресант.
Писарева обръща внимание на факта, че в мандарините е полезна и кората. Най-горният слой е наситен с различни масла, флавоноиди и киселини.
Но въпреки всички ползи от плодовете, те могат да бъдат опасни за някои хора, предупреждава лекарят. Не трябва да се ядат при хепатит, холецистит, както и при язва на стомаха. Мандарината може да навреди и на хората с диабет, тъй като съдържа много захар. Затова се препоръчва да се ядат не повече от 5-6 плода на ден.
03.12.2023, 13:59 часа
475 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha