Лекари: Независимо дали човек е ваксиниран срещу грип или не, добре е да се предпазва

Лекари: Независимо дали човек е ваксиниран срещу грип или не, добре е да се предпазва „Когато дълго време не сме се срещали с определен тип грип, натрупаният имунитет отслабва и ставаме по-уязвими. Очаква се да имаме грип от типа А, по-късно и от тип Б. През тази година ще се срещнем с щам Дарвин, към който сякаш имаме по-малко изграден имунитет. През месец март започват да ни мачкат щамовете от грип Б. Това заяви д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Рисковите групи за респираторните заболявания са хората с хронични белодробни и сърдечни болести, с имунни заболявания, които вземат лекарства, както и възрастните, обясни д-р Цеков.
Програмата за предпазване от сезонния грип, предвижда ваксини да могат да се слагат до края на месец март. „Ако успеем да изпреварим заболяването ни от грип с ваксина, то ще го изкараме по-леко. Независимо дали човек е ваксиниран или не, добре е да се предпазва. Ефективността на грипните ваксини е около 40%”, каза той.
Освен ваксините за предпазване от грип той препоръча добро облекло, добро проветряване и добра храна с много витамини. Той припомни, че има два вида медикаменти, които помагат при грип и посъветва хората да си купят по една опаковка и при първите симптоми да започнат приема им. За грипа в Китай, който причинява пневмония сред малките деца той обясни, че китайските власти не смятат, че това е нов вид грип.
Според д-р Снежина Лазова, специалист по детски и белодробни болести, много тънка е границата между бронхит и вирусна пневмония. „Дали ще се наложи включване на антибиотици, ще прецени проследяващия педиатър. Бактериалните пневмонии настъпват след прелюдия от по-сериозна вирусна инфекция, понякога може да е необходима и хоспитализация. Има и бактериални пневмонии, които могат да настъпят внезапно”, каза Лазова.
03.12.2023, 15:30 часа
591 1
Коментари

ефетивността

03.12.2023, 16:17 часа
е 40% , но на бг ракийката е 98% и жената и салатката и инатлъкът житейски = 100% ! Те -това е аритметиката .
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha