Димитър Ганев: Няма да има нови избори, дори след ротацията

Димитър Ганев: Няма да има нови избори, дори след ротацията Не смятам, че това мнозинство е заплашено от нови избори, дори и след ротацията, обясни Димитър Ганев, политолог от изследователски център "Тренд".
"През последните седмици ставаме свидетели на ежедневни противоречия между партньорите. Трябва да свикнем с това. Не мисля, че ще има сериозна промяна на отношенията между основните формации – ГЕРБ и ПП-ДБ. Вероятно ще се сменят няколко правителства.
Не виждам по-добра парламентарна конфигурация в рамките на това НС за ключовите играчи".
Политологът не съзира и интерес от страна на ГЕРБ и ПП-ДБ за нови предсрочни парламентарни избори. "Коя от тези две формации ще има по - добър резултат? Нито една, каза той. 
Рискът от появата на нов политически играч, който да обере протестния вот и да намали относителния дял на ГЕРБ и на ПП-ДБ в следващото НС, също е сериозен. Отваря се поле за такъв".
И все пак - мнозинството в момента няма алтернатива, която да го застрашава – нито в парламента, нито извън него, подчерта Ганев.
"Разбирайки това, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват. Всяка една от тези формации иска да излезе в по-добра преговорна позиция в края на февруари. Всеки привижда другия като опонент на евентуални нови избори, а не толкова като партньор. Това ще бъде динамиката в следващите няколко месеца".
Опасно е изключително ниското доверие в кабинета, отбеляза политологът.
"Данните на „Тренд" сочат, че има само 20% положителна оценка за работата на правителството.
Притеснителна е и липсата на сериозни управленски резултати. Приоритетите - Шенген и еврозоната, не са непосредствени перспективи".
Вероятно ще има опити за презареждане - такъв тласък би била ротацията и смяната на кабинета, посочи още Ганев.
Политологът не смята, че може да има сериозно електорално разместване, породено от ляво-центристки блок около Корнелия Нинова.
"Може да има опит за ребрандиране на БСП, но това няма да промени нищо коренно. В лявото има жизненост, но БСП не изглежда като реална алтернатива на това управление".
03.12.2023, 16:17 часа
439 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha