Тревожна тенденция! Установиха още 3-ма с ХИВ във Врачанско

Тревожна тенденция! Установиха още 3-ма с ХИВ във Врачанско Три нови случая на ХИВ са регистрирани в област Враца, научи агенция BulNews. 
Положителните проби излезли след 1 декември, когато се отбелязва Международния ден за борба със СПИН. Тогава се провеждат безплатни тестове, които се оказали положителни за трима жители на областта. 
Припомняме, че други два случая бяха регистрирани през предходната седмица. 
ХИВ е човешки имунодефицитен вирус, който се предава чрез телесни течности, като семенна течност, кръв, вагинални секрети и майчино мляко. Най-често се предава по полов път, но това може да стане и чрез употребата на общи медицински игли или майка на бебе по време на бременност, раждане или кърмене. Вирусът причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност - СПИН, но не всеки, който има ХИВ стига до този етап. 
През миналата седмица излязоха резултатите от проучване върху новото лекарство – PrEP, което е 99% ефективно. Употребата му ежедневно намалява шансовете за заразяване с вируса с около 86%. 
PrEP, известно като предекспозиционна профилактика, съдържа съществуващите лекарства за лечение на ХИВ - тенофовир дизопроксил и емтрицитабин, и действа, като спира вирусът да навлиза в организма и да създава свои копия. Той може да се приема или като ежедневно хапче, или при необходимост преди сексуален контакт.
06.12.2023, 08:40 часа
1352 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha