Захарова: Скандинавия е в екокатастрофа след атентата срещу "Северен поток"

Захарова: Скандинавия е в екокатастрофа след атентата срещу "Северен поток" "Наскоро генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се появи в Дубай на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP’28). Къде е НАТО, къде е климатът?!
Столтенберг говори за руския газ и отговорността на Алианса. Къде е НАТО, къде е руският газ?", пише в канала си в Телеграм говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова.
Ето и останалата част от публикацията:
"Генералният секретар на Алианса, за съжаление, не говори за усилията на НАТО да наруши каналите за доставка на своите членове на най-екологичния въглеводороден енергиен източник с минимално количество емисии на CO2 от Русия.
И дума не каза за това, че в навечерието на конференцията COP’28 шведският вестник Dagens Nyheter публикува материал за това как терористичната атака, извършена върху газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, се отрази на екологията на Скандинавия.
С една дума - катастрофа.
Експлозията е освободила 14 милиона тона парникови газове в атмосферата над Швеция и Дания, според експерти, включително Джоел Бенгтсън, климатичен анализатор в Шведската агенция за опазване на околната среда. Като се има предвид ниската плътност на газа, е трудно дори да си представим за какъв реален обем емисии говорим, ако експертите са установили 14 000 000 тона.
Емисиите се оказаха толкова сериозни, че предизвикаха промени в общата статистика при годишното отчитане на емисиите за страната. Шведският дял - около 6 милиона тона - е 10 пъти по-висок от емисиите на цялата вътрешна авиация за годината и съответства на годишното количество на голяма държава с развитото селско стопанство".
09.12.2023, 15:57 часа
581 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha