Арести текат в Дания заради подозрение в подготовка за атентат

Арести текат в Дания заради подозрение в подготовка за атентат Датската полиция извърши рано тази сутрин няколко ареста, като заяви, че е провела операция "по подозрение за подготовка на терористично нападение", предаде Асошиейтед прес.
Трима души са арестувани в Дания и един в Нидерландия. Арестите са извършени в рамките на "координирана акция". Други подробности не се съобщават.
Полицията в Копенхаген и датската служба за вътрешно разузнаване ще дадат по-късно пресконференция.
"Това е изключително сериозно", каза датската министър-председателка Мете Фредериксен по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел. "То показва ситуацията, в която се намираме в Дания. За съжаление", добави тя.
"Абсолютно вярно е, когато и двете (датски разузнавателни служби - бел. ред.) казват, че има голям риск в Дания", каза Фредериксен.
"Що се отнася до Израел и Газа, разбира се, е напълно неприемливо някой да пренася конфликт някъде другаде по света в датското общество", подчерта датската министър-председателка.
Равнището на терористична заплаха в Дания понастоящем е от четвърта степен - едно ниво под максималната пета степен.
По-рано този месец еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предупреди, че Европа е изправена пред "огромен риск от терористични нападения" през периода на коледните празници поради последиците от войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас", отбелязва Асошиейтед прес.
14.12.2023, 16:03 часа
272 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha