Рождественско послание от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий

Рождественско послание от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий Възлюбени в Господа братя и сестри,
С архипастирска обич и с гореща надежда и вяра в Родилия се за нас и нашето спасение Христос Господ, се обръщаме към всички вас – боголюбивите християни, в пределите на благословената ни от Бога  Врачанска епархия, с благопожелание за мир, благодат и крепка вяра в Богомладенеца, Който послужи за примирението на творението с Твореца.
Днес сме свидетели на сбъдването на най-голямата тайна за всички времена – „Бог се яви в плът” (1 Тим. 3:16). Изпълни се дългоочакваното обещание за идването на Спасителя на света, Който да избави човешкия род от робството на греха, от тлението и смъртта. По непостижимия Божествен промисъл Синът Божи, когато се изпълни времето (Гал. 4:4), прие човешка природа и стана подобен на нас. Синът Божи стана Син човешки, за да направи хората синове Божии. Бог Слово „стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца” (Йоан 1:14).
Явяването на Господ Иисус Христос в историята и живота ни е неповторимо и несравнимо с никое друго събитие. То е с решаващо значение за света и цялото човечество. Благодарение на Христовото въплъщение светът и човекът намират основание, причина и смисъл за своето съществуване. Някога премъдрият Соломон казал, че няма нищо ново под слънцето, но неговите думи не се отнасят за Спасителя Христос, защото Той със Своето въчовечаване стана единственото Ново нещо под слънцето и така постави началото на Новия завет.
Обични в Господа братя и сестри,
„Христос се ражда, славете Го; Христос слиза от небето, посрещнете Го!” (Катавасии на празника). Нека се вслушваме в наставлението на славния Христов светител Григорий Богослов и да отпразнуваме днешния рожден ден на Спасителя на света „не по светски”, а с духовно веселие, с грижа и щедрост към непознатия, със съпричастност към бедния и състрадание към бездомния. Нека с едно сърце и едни уста да отправим своята молитва към Богомладенеца Христос да прекрати бушуващите войни и вражди в света, да спре разделенията и омразата сред човеците, та в единомислие, в мир и радост да възкликнем заедно с ангелите и пастирите: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14).
Наред с просбите ни за мир в света, отправяме към Всеподателя Бога и нашите искрени, синовни молитви за бързото оздравяване и възстановяване на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, на когото от името на клира и народа на Врачанска епархия благопожелаваме крепко здраве, сили и мир в Богомладенеца Христос!
Благодатта на Родилия се Господ и Спасител Иисус Христос да бъде с всички вас, с вашите семейства и домове, и във всяко вярващо сърце! 
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
МИРНА И УСПЕШНА 2024 ГОДИНА!

гр. Враца                                                                                             † Врачански митрополит ГРИГОРИЙ
2023 г.
 
24.12.2023, 08:50 часа
367 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha