Полиция претърси Кьолнската катедрала заради възможно нападение в новогодишната нощ

Полиция претърси Кьолнската катедрала заради възможно нападение в новогодишната нощ Германската полиция съобщи, че е претърсила снощи Кьолнската катедрала след предупреждение за опасност от нападение в новогодишната нощ, предаде Франс прес.
„В. "Билд" междувременно писа, че службите за сигурност на Австрия, Германия и Испания са получили сведения, че група ислямисти искат да извършат няколко атентата в Европа, вероятно на Нова година и Коледа.
"Въпреки че информацията се отнася за новогодишната нощ, още от тази вечер ще направим всичко възможно, за да гарантираме безопасността на посетителите на Кьолнската катедрала в навечерието на Коледа", каза вчера началникът на полицията в западния германски град Михаел Есер. Той обясни, че храмът е бил претърсен с помощта на кучета след вечерната литургия и "съгласувано с ръководителя на охраната".
Днес всички посетители ще бъдат проверявани, преди да влязат в катедралата. Полицията и настоятелството на храма "препоръчват на хората да не носят чанти и да идват рано за службите".
Като възможни мишени на ислямистката клетка в публикацията на "Билд" са посочени Рождественските литургии в Кьолн, Виена и Мадрид. Германският всекидневник съобщава за няколко ареста в австрийската столица и един в Германия.
Представител на виенската полиция, с когото АФП се е свързала, казал, че на този етап не може да потвърди новината.
Вчера австрийската полиция обаче обяви, че засилва наблюдението, особено около църкви, религиозни събития и коледни базари в столицата на страната.
"Терористични фактори в Европа призовават за атаки срещу християнски събития, особено около 24 декември. Поради текущата оценка на риска... и непрекъснато покачващото се равнище на терористична тревога като цяло в Австрия има повишен риск по време на Коледната ваканция", се обяснява в комюникето.
24.12.2023, 12:15 часа
218 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha