Украйна удари с крилати ракети руски десантен кораб

Украйна удари с крилати ракети руски десантен кораб Командващият въздушните сили на Украйна Николай Олешчук съобщи, че в пристанището на Феодосия е поразен големият десантен кораб "Новочеркаск", предават украинските медии. Информацията е потвърдена и от руска страна. 
"Флотът на Русия става все по-малък! Този път руският крайцер "Москва" (потопен през април 2022 г., бел. ред. ) е последван от големия десантен кораб "Новочеркаск". Благодаря на пилотите от Въздушните сили и на всички свързани с тази филигранна работа", написа в "Телеграм" генерал-лейтенантът. Атаката е осъществена в 2:30 часа местно време. Олешчук не дава детайли за атаката. Феодосия се намира приблизително на 250 км навътре от най-близката точка на фронта. 
Ръководителят на окупационните власти в Крим Сергей Аксьонов потвърди удара. "Проведена е вражеска атака в района на Феодосия. Пристанището е отцепено. Към този час детонациите спряха, пожарът е локализиран", написа Аксьонов в "Телеграм". 
По-късно той допълни, че е загинал един човек, двама са ранени. "Загинал е един човек, двама са ранени. Засегнати са шест сгради - основно са избити прозорци. Жителите им са се преместили при роднини и познати. Транспортната инфраструктура работи в нормален режим", съобщи Аксьонов. 
За взривове, пожар и след това втори мощен взрив в пристанището на Феодосия съобщават и руските, и украинските източници. 
Предполага се, че корабът е доставял от Иран в анексирания Крим ударни дронове "Шахед", които се ползват за атаките в Украйна. 
Феодосия се намира на югоизток на окупирания от Русия Кримски полуостров. След серия украински удари в Севастопол на пристанището са пребазирани няколко кораба на руския Черноморски флот. 
26.12.2023, 10:15 часа
418 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha