Тагарев: Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море

Тагарев: Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море "Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив". Това каза  министърът на отбраната Тодор Тагарев. "България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион. Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция".
"Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия", добави Тодор Тагарев.
"Имаме готовност за участие", заяви още министърът. Той посочи, че се държи постоянна връзка за състоянието на нашите сънародници. "Българските моряци са в добро състояние", увери Тагарев.
САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби. Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток. В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.
27.12.2023, 13:00 часа
523 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha