Сигнал до BulNews: Врачанин установи, че в града няма къде да се изхвърлят непотребните лекарства /снимки/

Сигнал до BulNews: Врачанин установи, че в града няма къде да се изхвърлят непотребните лекарства /снимки/ Врачанин сигнализира, че няма къде в града да бъдат предавани непотребни лекарства.
Вчера в редакцията на BulNews пристигна Тихомир Петков с една торба с хапчета. Той разказа, че от известно време се опитва да намери къде във Враца могат да бъдат предадени лекарства с изтекъл срок на годност, както и такива, които вече не се приемат.
По негови думи, той разбрал коя фирма отговаря за изземането на хапчетата. Мъжът разговарял със служител в склада на дружеството, който обаче му отговорил, че поради вътрешнофирмени обстоятелства, вече не ги приемат. 
Тогава Тихомир бил посъветван да посети общината, откъдето бил препратен към Регионалната инспекция по околната среда и водите. Той твърди, че служителите в РИОСВ се държали грубо с него. Когато ги попитал какво да прави с торбата с лекарства, които по една или друга причина вече не му влизат в употреба, му бил зададен въпросът: „Защо не ги пиете тия лекарства, а искате да ги изхвърлите?“.
Според Петков, от РИОСВ му предоставили списъци с фирми, които отговарят за изземането на различни стоки, излезли вече от употреба, но не видял никъде отговор на въпроса, с който той бил отишъл.
Изхвърлянето на лекарства в коша за боклук, в мивката или в тоалетната крие много опасности. При едни идеални условия, това деяние би подлежало на сурови санкции.
След изтичане на срока на лекарствения продукт, той става негоден за употреба, следователно трябва да бъде унищожен. Изхвърлянето на хапчета на места като контейнери и канализация може да доведе до големи вреди на хора, животни и заобикалящата ни природа.
Когато продукт с изтекъл срок на годност попадне в коша за боклук, опасността от отравяне и лоши последствия е голяма.
Когато негодно вече лекарство попадне в канализацията чрез мивката или тоалетната, не винаги пречиствателните съоръжения успяват да го филтрират. Следователно, продуктът автоматично попада в почвата и има огромен риск за опазването на околната среда. Подпочвени реки отвеждат замърсената вода до различни водоеми с богата флора и фауна, и отново може да се стигне до замърсяване и отравяне.
„Не искам да обвинявам, да се заяждам с някого, нито с която и да е институция. Обръщам се към вас с молбата да направите публичен този проблем, който според мен касае масово хората, но може би никой няма време, за да му обърне внимание. Идеята ми е чрез този сигнал да се даде гласност на това и скоро отново да има къде да можем да предаваме лекарства, които вече не приемаме или пък са с изтекъл срок на годност“, споделя Тихомир Петков.
05.01.2024, 08:30 часа
2211 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha